2015/16, 25. Málaga-Real Madrid

Tényleg nem változott semmi?

 

A Málaga edzője azzal dobta be a téglát a kirakatba, hogy a Real Madrid elleni meccs előtt kijelentette: Benítez távozása óta nem változott semmi. Bár egyesek talán felháborodhatnak ezen a kijelentésen, Javi Graciának a jelek szerint legalább 90%-ban igaza van. És mindez nem is Zidane hibája...

Hanem akkor kié, teszi fel a kérdést az egyszer szurkoló, amire egy másik egyszeri szurkoló rávágja a választ: Pérezé!

Mi tagadás, örülhetünk, hogy a Málaga ellen 1-1 lett a vége, mert simán kaphattunk volna 4-5 gólt – mintha sokszor egy osztály különbség lett volna a két csapat között. Amikor az ember csapata ennyire gyík módon játszik, érdemes elgondolkodni azon, hogy mások vajon mit csinálnak jobban. Az ATMA csupán pillanatnyi fellángolását éli, a Barcelona azonban valamit nagyon jól csinál. Annak ellenére, hogy a régi nagy csapatból csak hírmondók maradtak, a mostani Barcelona is nagyon erős csapat, amely azonban nem űrfocival nyeri a spanyol bajnokságot és a BL-t, hanem komoly ellenfelek híján. Nem akarom megsérteni a Barca híveit, de a Juventus elleni BL-döntő az álom kategória. Az angol és az olasz bajnokság csapataival kár is számolni, a Dortmund már sehol sincs, Guardiola előzékenyen szétverte a Bayern Münchent, Spanyolországban pedig csak a Real és az ATMA lehet veszélyes, de előbbi csak keresi önmagát, utóbbi pedig nem az a szint (bár idén megint nagyon jók). Nincs egy erős Bayern, egy erős Mou-csapat valamelyik országban - ne feledjük, hogy a Barcelonát Mourinho jó párszor megfingatta, úgy az Internél, mint a Realnál.

De, visszatérve az eredeti gondolatra (mit csinálnak jobban mások): a Málaga elleni meccsen világosan látszott, hogy mi az örök probléma, ami évek óta gond (Mou távozása óta): a Real kényelmes és lusta játékosai nem tudnak mit kezdeni a letámadással és a villámgyors ellenféllel. Kroos passzolhat 99%-kal, Isco bizonyára bemutat két jó cselt meccsenként, de ha a középpálya nem védekezik, mert a védőkre vár, a védők pedig az embereik közelében sincsenek, akkor annak csak verés lehet a vége. A játékosok kevés mozgással várják a labdát, a letámadó ellenféllel szemben nincs esélyünk, mert a balerinák nem hajlandók mozogni. A csatárok nem jönnek vissza labdákért, a középpálya viszont nem fut eleget ahhoz, hogy összekösse a csapat elejét, közepét és hátulját.

Véleményem szerint Kroos és Isco a két legnagyobb kerékkötő, akik egyszerűen alkalmatlanok a mai totális futballra. Isco meghal a szépségben, Kroos pedig egyenesen a fodrász székéből felkelve nagyon ügyel arra, hogy nehogy kiizzadjon és csapzott legyen a haja. Sajnos minden meccsen legalább két ember hátrányból indulunk, akármilyen csapat van a pályán – legalább, mert Bale sem sokkal jobb (bár benne néha felfedezhető a tehetséget pótolni vágyó alázat), CR nem védekezik, James sem az a harcos pusztító, Danilo borzalmas, Jesé nem találja magát (bár talán alakul, de csak félve merem ezt leírni).

Nézzük meg a Barcelonát. Senkinek sem büdös védekezni és rombolni, állandóan mozognak a pályán, ráadásul az igazolásaik is jobbak: ha verőember kell a csapatba, megveszik Arda Turant, de vitték volna Vidalt is. Ha csatár kell, megveszik Suárezt (aki továbbra is időzített bomba, csak amíg megy a szekér, nem fog robbanni) és Neymart, akik a világ legjobbjai. Egyedül a védelem és a kapu problémás, csak náluk az ellenfél nem jut el a kapuig – ez a nagy különbség...

Kár lenne abba belemenni, hogy kit kellene kirúgni a csapattól és kinek kellene jönnie, de azért az ideg mégis leíratja velem: Bale, Kroos, Isco, Pepe, Arbeloa és Danilo nyugodtan mehetnek. Sőt az év végén Cristiano Ronaldónak is meg lehetne köszönni eddigi szolgálatait, mert látszik, hogy ha nem megy a csapatnak, neki sem megy. Utolsó bajnoki évünkben Mou alatt ő vitte a hátán a gárdát, a világ legjobbja volt, kár is tagadni. De most nem találja magát, és nem is valószínű, hogy ebben a csapatban, ahol nincs igazolási lehetőség, megtalálja, mielőtt kiöregszik.

Persze a fenti takarítás nem fog bekövetkezni, mivel nem igazolhatunk. Pedig lenne a piacon mozdítható ember. Lewandowski előre, hogy Benzemának legyen párja. Pletyka, hogy ő is szeretne jönni, mert nem kedveli Ancelottit, de jó hallani. A középpályára ütköző, pusztító, sokat mozgó motorokra van szükség (Vidal-szerű lényekre, nem a Roma Pjanicsára, még egy "játékszervezőre" - statikus emberekből nincs hiány). Modrics és James támadásban jó, de Modrics nem egy olyan hajmeresztő hibát követett el hátul, amiből az elmúlt hetekben gólt kaptunk – vagy csak a jóisten mentett meg minket a góltól. Tisztára, mint Xabi Alonso. Modrics védelmére viszont fel lehet hozni, hogy amikor az egész csapat egy helyben áll, akkor nehéz passzolni, és ha letámadják őt, nem nagyon tud mit kezdeni a labdával, csak eladni...

lewa.jpg

Tudjuk, mire képes. Megmutathatná fehérben is.

 

Védekezésben Kovacsics és Caseiro megállja a helyét, de melléjük kell még ember. Visszatekintve teljesen hihetetlen, hogy Khedirával és Xabi Alonsóval bajnokok tudtunk lenni. Pedig ők sem a gyorsaságukról voltak híresek. Kár, hogy nem lehet egymás mellé tenni az akkori és a mostani csapatot. Még a végén kiderülne, hogy a sokat szidott tuniszi herceggel meg a nagy öreggel jobbak voltunk, mint most. Elképesztő. Van még lejjebb?

khed.jpg

 

Az ATMA elleni meccs értékmérő lesz, még inkább, mint a Málaga elleni, mert szépen bele lehet futni egy 4-5 gólos vereségbe a vadállatok ellen. Zidane-nak ezúttal egyáltalán nem kellene tököt növesztenie, hanem olyan csapatot kell felküldenie a pályára, amely nyerni tud akármilyen játékkal. És meg kellene értetni végre mindenkivel, hogy a csapat organikus egész, amely együtt mozog. Együtt és mozog. Két kulcssszó, amire a játékosaink még nem jöttek rá.