2015/16, 19. Real Madrid–Deportivo

Nincs itt semmi látnivaló...

Provokatív felütés, de ez a véleményem. Más blogokon mindenki rettentően osztja az észt Zidane zseniális taktikájával és az "új" csapattal kapcsolatban, pedig igazából Zizou debütálása nagyjából olyan volt, mint Benítez (szinte) akármelyik nyertes meccse. A védelem borzalmas volt (kivéve persze Carvajalt), CR megint görcsölt, a lófejűnek összejött néhány gól. Valójában ebből a meccsből csak a következőket lehet levonni:

1. Carvajal százszor jobb, mint Danilo. Utóbbit nyugodtan el is lehet adni, mert csak hátrányára van a csapatnak. Maximum a leggyengébbek ellen állhat be. Hegyi Iván szerint ugyan Danilo nem Carvajal szintje, hanem fényévekkel jobb nála, de az öreg bölcs most az egyszer tévedett.

2. Isco lehet, hogy aranyos meg jó fej, de hogy nincs hasznára a csapatnak, az biztos. Ő varázsolni szeret, csak sajnos nem kellenek a mai futballban a pályára varázslók – illetve egy Messi kell, csak Isco a közelébe sincs Messinek. A második félidőt csak az 54. perctől láttam. Teljes megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy Iscót a 66. percben cserélte le Zidane, és nem a félidőben, mert én nem hallottam a nevét a második játékrészben. Elképesztő.

3. James mellőzése fekete pont Zizou-nak. Persze csak több meccs után lehet eldönteni, hogy kit preferál a mester. De Jamesnek jóval előrébb kell szerepelni a listán, mint Iscónak, és az, hogy a bemutatkozó meccsén Iscót kezdeti, nem arra utal, hogy James megkapná a neki járó helyet.

4. Zizou-t igazolja, hogy nem kaptunk gólt, pedig a középpálya összeállítása megint csak Benítezt idézi: egyetlen védekező szellemű ember sem volt a pályán. Zidane vagy rá tudja venni a középpályát, hogy védekezzen, vagy be kell tennie egy vkp-t. Nincs más megoldás, mert pontosan úgy fog járni, mint Benítez: az erős támadóink és a támadó középpályásaink rengeteg gólt rámolnak a gyenge csapatoknak, míg egy komolyabb csapat ellen csütörtököt mondanak. Ez teljesen világos és észérvekkel bizonyítható: egy gyengébb csapat persze, hogy öt meg nyolc vagy tíz gólt kap a Realtól, hiszen hat támadó plusz Carvajal és Marcelo szövi a támadásokat. És egyértelmű, hogy ugyanez a csapat egy komolyabb ellenfél ellen semmit sem fog elérni, mivel ott nem 8 emberrel kell támadni.

5. Egyelőre tehát szinte semmi változás sincs a csapatban – ami nem Zidane hibája! Nincs mi alól felmenteni, hiszen vádolni sem lehet semmivel. Átvette a csapatot, vezetett néhány edzést. Aki csodát várt, csalódott (én csodát vártam, hát mit vártam volna Benítez után???).

 

Nézzük a többi felhozó meccset, aztán jöhet a Roma, az első nagy erőpróba. Igaz, ezzel is csínján bánjunk: Benítez is nagyszerűen hozta az első erőpróbáját, aztán néhány hónap múlva változott a hadi szerencse. Reméljük, Zizou jó edző lesz, és ha igen, akkor sokáig marad az esetleges (vagy törvényszerű?) sikertelenségek ellenére. Akár Pérez után is.