Ólálkodunk. Rayo-Real 2-3

Miku az elején örülhetett, de aztán jött Bale és Vázquez

 

Nem mondhatjuk, hogy irreális körülmények között játszott a két csapat, de az időjárás nem volt túl kegyes a felekhez. Igaz, kár lenne az esőre fogni, hogy Danilo képtelen a jobb szélt lezárni, Varane pedig belenéz a belőtt labdába ahelyett, hogy elfejelné.

Danilo halál fogalmatlan volt ezen a meccsen is. Az első gól teljesen az övé. Úgy verte meg a Rayo 23-asa a miénket, hogy aztán Pepe kénytelen volt kilépni a helyére, Pepe helyét Varane vette át, a Rayo Embarbája pedig köszönte szépen, és teljesen üresen állva a kapuba gurított.

A második gól még az elsőnél is börleszkesebb volt, pedig Danilót úgy verte át Bebé, hogy a brazil jobb bunkó Boateng Messi elleni legszebb mozdulatát idézte... A második gólnál Varane ki tudja, mit akart, mindenesetre csodás gólpasszt adott: felment a szögletért, és hajszálpontosan a mögötte üresen álló Miku elé fejelte a földre a labdát, aki 5 méterre a kaputól, teljesen üresen begurította a hálóba a labdát.

 

varane-dani.jpg

Közelről nézték

 

Itt jegyezzük meg, hogy a csapatból hiányzott SR, CR, Modrics, Carvajal, Casemiro, ráadásul Benzemának 40 perc után le kellett jönnie a pályáról, de ez sem menti fel például Kroost, aki halálos nyugalommal kocorászott a pályán, illetve egy alkalommal, amikor elvesztette a labdát, nem az embere után ment, hanem Modricsra nézett szemrehányóan. Én ott levettem volna a pályáról, és azonnal kitettem volna a keretből. Ebben a csapatban nagyjából Navas az, aki szemrehányóan nézhet bárkire, és a kocogókirály Kroos pontosan azok között van, akiknek a lelküket is ki kéne a pályára minden meccsen az idei borzalmas teljesítményük némi felpolírozására.

Bale és Lucas Vázquez pontosan ezt tette, vagyis csak Bale, mert Lucasnak nem nagyon van min csiszolnia. A walesi kapufát rúgott és két gólt lőtt, Lucas V. pedig egy gólt rúgott és legalább még egy benne maradt a lábában. Bár Bale-t két lábbal rúgtam volna ki a csapatból az idei teljesítménye miatt, Zidane érkezése egyszerűen olyan hatással van rá, mintha a sokkal jobb játékosnak számító ikertestvére játszana.

Lucas Vázquezre pedig nem találok szavakat. Miközben Varane teljesen megállt a fejlődésben (csak beugrónak képzelhető el a rotáció miatt, ami persze nem lebecsülendő!) és Jesé is csak nyomokban mutatja, hogy meglenne benne az X, Lucas szerencsére Carvajal módjára szállt be a csapatba a Castillából (némi kölcsönadásos mutatvány után): csodálatos és megbízható játékot nyújt, teljesen mindegy, hogy jobb oldali hátvéd, középpályás vagy csatár. Sőt most már az is mindegy, hogy melyik oldalon játszik, hiszen ezen a meccsen a bal szélt játszotta be és így nyújtott megsüvegelendő teljesítményt. Egyszerűen hihetetlen ez az ember.

lv.jpg

4 gól, 5 gólpassz és 18 kulcspassz az idényben. Úgy, hogy összesen hat meccset játszott végig. Barátaim.

 

A középpályáról Lucas Vázqueznél idén csak James rúgott több gólt (7), Isco, Modrics, Kroos és a verőembereink sehol sincsenek.

 

Szóval 0:2-nél csak abban lehetett reménykedni, hogy bejön a papírforma és még az első félidőben rúgunk legalább egy gólt, ugyanis a Real három góllal minimum jobb, mint a Rayo, ráadásul látszott, hogy az aranylábú gyerekek beleszarnak a meccsbe, tehát ha kicsit is komolyan veszik magukat, akkor nyerünk. A statisztikák alapján (fourfourtwo.com) a csapatnak az első félidőben EGYETLEN komoly próbálkozása volt, meg Bale gólja az egyik szöglet után.

Passzjátékunkról mindennél többet árul el, hogy Kroos és Marcelo 12-12 passzt váltott, Kroos és Varane pedig nyolcat. A német megint igazolhatatlan teljesítményt nyújtott, és nagyon ideje lenne már, hogy vagy összekapja magát, vagy kirúgják úgy, hogy a lába se érje a földet. Az az igazság ugyanis, hogy Kroost azért vettük meg, mert világbajnok, nem azért, hogy lötyögjön a pálya közepén és alibipasszokkal tömje a védőinket. A statisztikák szerint egyébként Kroos futja a legtöbbet a pályán és ő passzol a legpontosabban, csak ez semmit sem ér, ha a passzai olyanok, mint a Rayo ellen: 12 Marcelónak, 8 Varane-nak. Ráadásul a statisztikaőrülteknek megjegyzem, hogy a megtett kilométerek száma semmit sem ér a szakemberek szerint. Sokkal fontosabb a futás dinamikája. Amikor a meccsen kiírták, hogy a Rayo játékosai kb. 1 km/h-val gyorsabban futottak, mint a mieink, azt hittem, elsírom magam. Még jó, hogy Zizou rendbe rakta a fejeket az öltözőben, illetve hogy Bale és Lucas Vázquez hajtott.

És ha már Kroos meg a középpálya: Isco sokszorosan jobb teljesítményt nyújtott nála, Bale-lal és Marcelóval játszott össze a legtöbbet, és hozott egy jó szintet. Mondjuk neki is csak a cserepadon juthat szerep, hasonlóan Varane-hoz, de ilyen meccsekre jó lehet.

 

2356494_w1.jpg

Ne menjünk el azért Navas teljesítménye mellett sem, mivel nem lehet elmenni mellette szó nélkül.

Minden más adat helyett egy statisztikát osztok csak meg. Ez azt mutatja, hogy a kapusaink átlagban hány gólt kaptak az elmúlt húsz év ligás meccsein. Ez a statisztika annál döbbenetesebb, mert idén sok mindent lehet mondani a védelmünkre, de hogy Benítez alatt jól muzsikáltak volna, illetve hogy Danilóval megoldódott minden gondunk az elkövetkező évtizedre, azt aligha. Navas a császár.

navasstat.jpg