2015/16., 28. RM-Celta Vigo – Ha hajtunk, nyerünk. Jé!?!?

Meglepetés: ha hajtunk, nyerünk.

 

Erre bizonyosan nem számított senki. Az egyre jobban felforgatott Madrid egyre jobban játszik. A Levante elleni meccs még nem volt teljesen egyértelmű, de a tegnapi már mintha azt jelezné, hogy tényleg változott valami a csapat körül.

Nem tudom, hogy Zidane jó edző, vagy nem. De az elmúlt meccseken mintha eljutott volna odáig, hogy a kerethez próbálja illeszteni a játékunkat, és olyan csapatot, illetve felállást küld fel a pályára, amely aktuálisan a legcélszerűbb.

Igen, egyrészt a célszerűség hiányzott idáig a Real játékából. Lehet, hogy a tegnapi csak véletlen fellángolás volt, és nem lehet belőle messzemenő következtetéseket levonni, de pontosan erre a hozzáállásra lenne szükség. Többet futottunk és gyorsabban futottunk, mint az ellenfél. Mivel a Celta nem annyira rossz csapat, mint amilyennek a meccs mutatta, Zidane kiválóan előrelátóan, óvatosan rakta össze a gárdát: 4-4-2, mert az kell. A 4-3-3 amúgy a sérülések miatt amúgy sem lehetséges, de a Celta ellen őrültség lett volna megint egy szabad prédaként hagyott védelemmel felállni, a középpályán Kroosszal, Iscóval és Modriccsal. Nem gondoltam volna, hogy lesz olyan meccs, amint sem Kroos, sem Modric, sem James nem lesz a pályán, de tegye fel a kezét, aki szerint bármi hiba volt a tegnapi összeállítással. Lucas Vázquez játékában egyszerűen nem lehet hibát találni, a kétcsatáros felállás tökéletesen elég előre, ráadásul Casemiro, Kovacsics és Vázquez nem csak támadni tudnak, hanem védekezni is, így tegnap nem is tűnt fel annyira, hogy az idei Iscónak mennyire semmi keresnivalója ebben a csapatban. Azért ezt a középpályát ízlelgessük még egy darabig: Casemiro, Kovacsics, Vázquez, Isco. Hihetetlen. Elképzelhetetlen.

casekova.PNG

Igen, a védekező középpályásoknak pontosan ez a feladata.

lv.PNG

 

Íme, Lucas Vázquez hőtérképe. Nézzük meg, hogy teljesen bejátszotta a pálya jobb oldalát, pedig a passzívnak aligha nevezhető Carvajal is az ő oldalán játszott.

 

 

 

 

 

 

 

Annál beszédesebb Isco vállalhatatlan hőtérképe. Miközben a fogalmatlan Danilo kínlódott mögötte, Isco szépen elsétálgatott a pálya közepén-elején. Vázquez felbukkant néha hátul. Isco még véletlenül sem.

isco.PNG

 

Bale nagyon jól megfogalmazta egy interjúban a lényeget: "Az öltözőben arról beszéltünk, hogy fel kell gyorsítanunk a játékunkat, hogy több kárt tudjunk okozni az ellenfeleknek." ÉLJEN! Szóval akkor nem csak a szurkolók látják tökéletesen a csapat hiányosságait, hanem Zidane és a szamurájfejű is -- ami mindenképpen megnyugtató, mivel Bale az utolsó, akiről azt gondolnám, hogy érti, mi folyik a pályán. Ha neki is lejött, hogy taktikát váltottunk, talán tényleg elindult valami.

Talán Kroos és Isco is elindulnak lassan valahová. Az idei Kroosra a világon semmi szükség a csapatban, Isco pedig szintén csak lassítja a játékunkat. A fiatalok bedobásával a Real hosszú idő után többet és gyorsabban futott, mint az ellenfele. NE higgyük, hogy ez véletlenül alakult így tegnap, és külső tényezők okozták: Vázquez, Casemiro, Kovacsics, Borja Mayoral és Bale beállítása egyértelműen gyorsította a játékunkat. Ha nem így lenne, akkor már korábban is előfordult volna, hogy gyorsabban játsszunk az ellenfeleknél, és nem arról szólna a sajtó hónapok óta, hogy a Real lassú, körülményes csapat. És az öltözőben sem erről beszélgetnének a játékosok. Az a baj ugyanakkor, hogy a taktika megtalálása valószínűleg áldozatokat kíván. Nagy híve lennék egy jó Iscónak és egy jó Kroosnak, de utóbbi bizonyosan nem illeszthető bele a felgyorsított csapatba (ami azt illeti, Európában egyetlen topcsapatba sem illeszthető be). Iscónak talán még van esélye alkotni valamit, de ha az állandó cselezgetései és töketlenkedése miatt rajta is csak lelassulnak a támadások, akkor szintén nincs helye az új felállásban.

Hadd hozzam fel a Barcelonát mint jó példát. Mivel nyernek? A villámgyors, gürizni is hajlandó támadóikkal és az erős középpályájukkal. Megnéztem a statjaikat, és a védelmük még a miénknél is gyengébb -- papíron! Vagyis szerelések, tisztázások, párbajok tekintetében. Mert mindenből kevesebb van, mint nekünk.

Csak utána megnéztem a középpályát is, mert éreztem, hogy valami hiba van a kréta körül. És lám: rá kellett jönnöm, hogy a védőik kevesebb szerelése stb. valójában azt jelenti, hogy kevesebb a munkájuk. Mert a középpályások leveszik róluk a terhet. Busquets a középpályások között az egész ligában a hatodik legjobb játékos, ha a védőmunkát nézzük. Tőlünk Modric tud odaférni a 8. helyre, aztán jön Sergi Roberto a Barcából, Rakitic a Barcából, majd Vázquez a Madridból, és ismét csak Iniesta a Barcából. Vagyis az első 32 helyen van négy játékos a Barcából és kettő tőlünk, csak sajnos tőlünk már benne van a hol csere, hol kezdő, hol kihagyott Lucas Vázquez is.

Gondolom, senki nem lepődik meg, hogy Kroos a 86. listán. Ezt ismét ízlelgessük. A ligában van 20 csapat. Mindegyikben van 4 középpályás. Az 80 ember. Kroos ezen a listán 2156 lejátszott perccel a 86. helyen tud lenni. Egyszerűen nem találok szavakat. (James 1087 perccel a 166. listán. Borzalmas.) Isco 1417 lejátszott perccel a 105. helyen található védekezés tekintetében. Persze lehet mondani, hogy Iscónak nem feladata a védekezés. És az első 32-ben helyet foglaló Iniestának és Rakiticsnek?

 

tumblr_nhtun1qiem1qcflxzo1_1280.jpg

Kroos a meccsek nagy részében a fent látható sebességnél csak minimálisan mozog gyorsabban.

 

És akkor, ha már a védekezésnél tartunk. A csatárok között támadóerőben Messi, Suárez és Neymar egymást után követik CR-t. Védekezésben a csatárok között bent van az első tízben Suárez és Neymar is. Van még ezek után bármilyen kérdés???

vedek.PNG

Benzema befér a 15. helyre, de azért érdemes megnézni a pontszámokat is. Egy zongoristaversenyen én is lehetnék második Kocsis Zoltán mögött, ha ketten indulunk, de a valószínűleg nem nüanszok döntenének Kocsis javára. Pedig "a második lettem Kocsis Zoltán mögött" mondat kontextus nélkül amúgy nem hangzik rosszul...