BL, 2015/16, Real Madrid-PSG

Finoman szólva nehéz szülés volt, és örülhetünk, hogy nem 1-5 lett, hanem 1-0. A játék képe alapján ezúttal valóban úgy tűnt, hogy csak egy csapat van a pályán, és az nem a miénk volt...

real-madrid-1-0-psg.jpg

Az est hőse

A PSG két okból hajtott rettentően ezen a meccsen.

Az egyik: otthon nem sikerült nyerniük, és a másik két ellenfelet a Real várhatóan rendesen elveri. A PSG csoportelső akart lenni, és el akarta kerülni a Bayernt vagy a Barcát, és ehhez nyerniük kellett volna.

A másik: ez a csapat még mindig nem az a csapat, az első félidőben és a második elején voltak olyan pillanatok, amikor úgy tűnt, a Real játékosai úgy vannak vele, hogy "fújják már le a meccset", csak az a baj, hogy volt egy másik csapat is a pályán. Párizsban a PSG is hasonló hozzáállással unatkozta végig a 90 percet, most viszont nem. De mit rontottunk el az elején?

Benítez kénytelen rotálni, de ennek nem kellene azt jelentenie, hogy a csapat sosem látott taktikai felállásban megy neki egy elég fontos mérkőzésnek. Kroos mi a fenét keresett Ronaldo mellett az egész meccsen? Elméletileg 4-3-3-at játszottunk, a védelembe visszatért Sergio Ramos, középen kellett volna lennie a Modrics-Kroos-Casemiro triónak, elöl pedig Jesé, CR és Isco lett volna hívatva feltörni a PSG védelmét, de mindennél többet elárul a tegnapi, totálisan impotens játékunkról, hogy Nacho szerezte a gólunkat, miután Kroos 20-25 méterről nem teljesen reménytelen szituációban, de lényegében a semmiből ráverte a labdát a PSG egyik védőjére. A középpálya nem tudta támogatni a csatárokat, mivel túl messze voltak tőlük. Nem az első eset ebben az évben, és nem is az utolsó, mert a mi csapatunk nem tud tikitakázni, ezért ha betolnak minket a kapu elé, akkor ez lesz belőle.

CR egész meccsen szenvedett, talán egyetlen használható labdát sem kapott. Egy ideig átkozódott is emiatt, aztán belenyugodott, hogy ő itt ma nem rúg gólt, és bizony Nacho gólját is széles mosollyal ünnepelte. Lehet, hogy CR-ben valami megváltozott?

2186932.jpg

És ha már CR: feltűnő volt a játékában, hogy mennyire nem úgy gondolkodik, mint a többiek, sem sebességben, sem mozgásirányok tekintetében. Ronaldo nagyon jó labdákat adott olyan helyekre, amelyekre csak ő tudna odaérni, illetve úgy mozgott, hogy sokszor a csapattársai sem értették, mit akar -- pedig voltak jó elképzelései.

CR szenvedése tökéletes lenyomata az egész meccsnek. A középpálya annyira hátul védekezett, hogy leginkább előrerúgott labdákkal lehetett támadást építeni, amire a villámgyors Jesé és CR alkalmas, de a PSG úgy lefedte a pályát védekezésben, hogy semmit sem lehetett tenni ellenük.

Mondjuk ők ugyanezt mondhatják a Madridról. Laurent Blanc megpróbálta elővenni a Real elleni legjobb fegyvert, a magasra feltolt csapatot, amely azonnal lecsap a fehérekre, amint megindulnának kifelé, azonban saját fegyverükkel lőtték lábon magukat, mivel úgy beszorították a Realt a kapu elé, hogy alig volt helyük. Ezzel együtt is összejött jó pár gólhelyzet, mivel a Realnak nem ízlik, ha állandóan védekezni kell -- Isco, CR, Jesé, Kroos, sőt még Marcelo sem az a kimondott betonfal...

Blanc tulajdonképpen nagyon jó taktikát választott, és egyáltalán nem rajta múlt,  hogy nem vertek szarrá minket. Ez a meccs figyelmeztetés. Láthatjuk immár ezredszer is, hogy amióta Mou nincs, azóta a csapat képtelen kontrázni. Ha beszorítanak minket, akkor védekezünk és reménykedhetünk, hogy nem kapunk gólt, mert a két kapufa és a számos ordító helyzet mutatja: a védekezésünkkel is elég komoly problémák voltak, nem csak a támadásépítés nem sikerült.

A clásicóig még van két és fél hét. A Barca edzője nem hülye, nyilván azt fogja játszatni, ami nekik a legjobban megy, nekünk pedig nem ízlik: magasra feltolt csapat, agresszív letámadás, a Real teljes megfojtása. Mivel 20 nap alatt nem lehet csodát tenni, és hirtelen megtanítani a játékosokat kontrázni vagy éppen tikitakában kihozni a labdát, csak reménykedhetünk, hogy nem lesz baj. Messi valószínűleg nem játszik, bár Neymar és Suárez a hátukon viszi a csapatot a Bolha kiválás óta, vagyis ez nem valódi előny.

Végül említsük meg, hogy a Real saját nevelései közül tegnap a pályán volt Jesé (aki kezd visszatérni régi önmagához), Nacho (gól és jó védekezés) és Lucas Vázquez, akinek a játékát személy szerint nagyon szeretem, és csak remélem, hogy ki tud majd teljesedni a jobb szélen Benítez rotációs rendszerének köszönhetően. A hátsó alakzatban sosem volt rossz a felhozatal, hiszen Casillas, Diego López, Nacho, Arbeloa és Dani Carvajal is saját nevelés, ugyanakkor az előre játékban eddig nem nagyon jöttek be a felhozott játékosok. Annál nagyobb öröm, hogy Jesé megragadt az első csapatnál, Cserisev nem teljesen reménytelen, Lucas Vázquez pedig bármikor bevethető, kiváló játékos. Morata sikeres elpasszolása és Joselu sajnálatos tönkretétele után már nagyon ideje volt, hogy ismét felkerüljön néhány fiatal a pálya elejére is az akadémiáról.