Az év legfontosabb meccse: a 11.

Les volt. Kit érdekel??

Ez volt a maximum, amit Benítez betlije után ki lehetett hozni ebből a szezonból. Sőt még több is volt, mint a maximum, hiszen a jó indulás után február-március környékén már az is csodának tűnhetett, hogy a csapat nem esett ki a BL-ből. A kupát elszabtuk, a bajnokságban a Barcelona már kifelé ment a kanyarból, amikor mi még csak fékeztünk befelé menet. Sőt az Atlético is beelőzött minket a totális antifutballjával, amit évek óta játszanak minden szinten, mindenki ellen.

Nekünk kellett nyernünk

Idén az előzetes esélylatolgatások szerint a Barcának lett volna legnagyobb esélye a címvédésre, azonban hála istennek ez nem következett be. A katalánok (ismét csak: hála istennek) már a legjobb nyolc között búcsúztak, ezzel viszont a legnagyobb esélyessé léptünk elő. Mert nézzük csak meg: a Manchester Shitty, a Guardiolával impotens Bayern, a Wolfsburg stb. mellett csak az ATMA jelenthetett komoly veszélyt a Realra. Márpedig, ha van futballisten a világon, akkor nem engedi, hogy ez az ATMA valaha is BL-t nyerjen. És van, mert hála a futballistennek, a totál antifocival végül is nem lehetett BL-t nyerni. Az ATMA a bajnokságot is csak azért tudta behúzni két éve, mert a Barcelona képtelen volt megnyerni a Nou Campban a bajnokságról döntő mérkőzést. Igen, a célfutballjuk egy bizonyos szintig eredményes, de nem tudják átlépni saját árnyékukat.

Szóval az ATMA mindig ott van a kapuban, de szerencsére sosem tud átlépni rajta (mint az Építők, sajnos...). És ez nem is baj: elég, hogy a Chelsea és az Inter a világ legnagyobb antifutballjával nyert, ahogyan hányok a görögök EB-győzelmétől is.

Nekünk kellett nyerni, mert mi játsszuk a focit, nem az ATMA. Simeonénak pedig buknia kellett, mert ő csak annyit tud, hogy a tesztoszteronnal injekciózott vaddisznóit ráengedi az ellenfélre, hogy tépjék szét, amint a 16-osuk közelébe ér PLUSZ futtassák Carrascót, Griezmannt és Torrest, aztán hátha lesz valami. Hadd legyek már annyira szubjektív, hogy leírom: az ATMA stílusát borzalmasnak találom. A meccseik nézhetetlenek, képtelenség nem a mindenkori ellenfelüknek szurkolni (kivéve, ha az ellenfél a Barcelona), mert mindig bennem van, hogy "ne már, hogy EZZEL nyerni tudnak!" Pedig sokáig elbotladoznak, de végül szerencsére mindig bukás a vége. Ha máshogyan álltak volna fel szombaton, lehet, hogy megnyerik a meccset ellenünk (bár ez a Real most nagyon jó), csakhogy az ATMA-nál és Simeonénal pont ez a lényeg: nem tudnak máshogyan felállni. A második félidőben valóban más taktikával játszottak, azonban ez sem az ő érdemük, hanem Zidane hibája: visszavonta a csapatot és ráült az eredményre -- vagyis csak rá akart ülni. Ezért cserélte le a középpályát, de sajnos nem jött be Isco és Vázquez behozása.

Zidane és a csapat

Kár ezt nagyon ragozni: a csapatot Zidane-nal egyértelműen kicserélték. Bár Benítezt az eredményei miatt jó edzőnek tartottam, nálunk bizonyította, hogy képtelen bánni az emberekkel. Lehet, hogy az elképzelései, a technika használata stb. jó edzővé teszik bizonyos értelemben, de a játékosaival nem ért szót. És azt láttuk idén az angol viccligában, hogy mit érnek azok az edzők, akik nem találják a hangot a játékosokkal: Pellegrini, Mou és Van Gaal hatalmasat bukott, miközben az angol futball örök szégyene marad, hogy a Leicester City megnyerhette a bajnokságot.

Benítezhez képest Zizou BL-győztes, VB-győztes, ezüstérmes, EB-győztes, aranylabdás, szóval kicsit más szint. Oké, decemberben még nb3-as edző volt a Castillánál*, de azóta minden fanyalgó hang ellenére bizonyította, hogy nem csupán ostoba becsvágy munkált benne, amikor kijelentette, hogy ő régóta edző akart lenni, és egyetlen ember mögött hajlandó elfogadni magát másodedzőként: Ancelotti mögött. Nagyképű kijelentés? Zidane minden döntését igazolja, hogy amikor a csapat körül mozgott, két év alatt két BL-t nyertünk. Hibázik? Ki nem? A legjobb edzők is hibáznak, mivel nem gépekkel, hanem emberekkel dolgoznak, és akármit is szeretnének, nem biztos, hogy a játékos azt csinálja, amit ők akarnak. Nyilván a Veszprém edzője sem azt mondta tegnap kilencgólos vezetésnél, hogy "Fiúk, akkor most veszítsük el a BL-t, arra úgysem számít senki."

Olvastam valahol, hogy ez az elmúlt tíz év leggyengébb Realja. Nem tudom, hova tették az eszüket és a szemüket azok, akik ezt komolyan gondolják. Tényleg jobbak voltunk a fogalmatlan Khedirával, a lassú Xabi Alonsóval, a hála istennek örökre eltűnő Arbeloával jobb bunkóban, Lasszal a középpályán vagy éppen elöl Adebayorral és Moratával? Ebbe a csapatba az elmúlt tíz évből egyetlen ember férne be: Di María - ha nagyon kellene mondanom valakit. Hiányát megéreztük, de nem saját jogán, hanem Benítez miatt, aki képtelen volt úgy átalakítani a csapatot, hogy az passzoljon a játékosokhoz. Zidane mindenkinek megtalálta a helyét és a pozícióját, és mindjárt nincs szükség Di Maríára. Aki egyébként betlizett a MU-val és a PSG-vel is.

Remélem, a játékosok is úgy látják, hogy minden Zidane-t igazolja, és a következő évnek is úgy mennek neki, hogy betartják, amit mond. Mert az jól látható, hogy most betartották, és meg lett az eredménye: Kroos nem kocog, hanem fut, Bale és CR védekezik. Ez a három legfontosabb változás a csapatban. Jövőre, ha még itt lesznek, Iscónak és Jamesnek is be kell állni a sorba, különben mehetnek isten hírével. Fel kell nőniük a riválisaikhoz, mert különben nincs helyük a Realban. James tegnap kijelentette, hogy maradni szeretne még évekig. Én is azt szeretném, ha maradna, viszont a jobb szélen játszik Bale és Lucas Vázquez, előbbi Zidane alatt szerencsére kivirágzott, Lucas Vázquez pedig az elmúlt tíz éve legnagyobb felfedezése Carvajal mellett. Szóval Jamesnek fel van adva a lecke (amellett, hogy nem kétséges: James csodás játékos!). Malmára hajthatja a vizet, ha Bale megint produkál egy nagyon gyenge szezonkezdetet vagy megsérül. Mindkettő távol legyen!

Végül a meccsről

Unalmas és rossz meccs volt ez, ahol a Real talált egy lesgólt az elején, mire az ATMA nem változtatott semmit a taktikáján.

A második félidőben az ATMA többet támadott (még jó: hátrányban voltak - bár a City megmutatta, hogy hátrányban is lehet védekezésre építeni a játékot), mi átengedtük nekik a pályát, de látszott, hogy nem tudnak mit kezdeni a labdával. Ide-oda passzolgatták, járatták körbe, miközben mind ők, mind mi egy helyben álltunk a pályán. Nulla mozgás, néha kis kocogás, a mi játékunkban benne volt egy kontragól, ők viszont semmit sem tudtak kezdeni a fölényükkel.

A 11-es jogos volt, bár egyértelmű, hogy Pepe nem akarta felrúgni Torrest, hanem egyszerűen beakadt a lába Torres bokájába, amikor ki akart lépni mögüle. Torres ügyesen megetette Pepét, Griezmann pedig megijedt a 11-es előtt. Biztos vagyok benne, hogy azért rúgta meg olyan erővel és oda, mert félt, hogy tizenegyesölőnk megfogja a lövését, ha lassabb, de helyezettebb labdát küld a kapura.

Aligha véletlen, hogy az ATMA gólja sem a felállt védelem kigurigázásából született, hanem egy kontraszerű támadás végén. Amint az ATMA játszhatta a saját játékát, rúgtak egy gólt. Érdekes, hogy amikor nyomtak minket, teljesen veszélytelenek voltak, de aztán eljött a pillanat, amikor azt játszhatták, amit tudnak, és Carrasco rögtön gólt rúgott. Ebből tökéletesen látszik, hogy az ATMA egy dologhoz ért: a pusztításból indított támadásokhoz. Torres a Chelsea-ben is megmutatta a Barca ellen, hogy ez megy neki, és most sem véletlenül ő játszik a csapat elején. Tökéletesen illik Simeonéhoz.

A fáradtság már a rendes játékidőben is látszott a csapatokon, a hosszabbításban pedig már mozogni is alig tudtak a játékosok, ezért a bíró nem is erőltette a hosszabbítás hosszabbítását (ami a sok nyújtás, fetrengés stb. miatt indokolt lett volna), hanem gyorsan lefújta a meccset, és jöhettek a büntetők. Majd ez:

 

cjlpbaqweaa4e5s.jpg

 

*Ma este játszanak a kicsik a feljutásért a másodosztályba!! 2-1-es hátrányról várjuk a meccset, viszont otthon leszünk. Remélhetőleg telt ház előtt sikerül visszatérni a másodosztályba.