2015/16, 14. Real Madrid-Getafe

Megint egy megnyert, mégis unalmas meccs. Mi tudtunk meg belőle?

A Getafék ellen semmi probléma. A ligát állítólag a kis csapatok elleni meccsek döntik el -- szerencsére ezekkel még nincs gond. Mondjuk a Barca és az ATMA ellen sem ártana egy-egy bravúrgyőzelem, ha meg szeretnénk nyerni a bajnokságot...

A csapat  mintha valóban kezdene összeállni. Négy gólt rúgni mindig jó teljesítmény, egy félidő alatt rúgni pedig mindenképpen megsüvegelendő, akkor is, ha a Getafe az ellenfél (amely eddig -4-es gólkülönbséggel állt, szóval nem pofozógép volt a ligában).

karim-benzema5_3519490b.jpg

Ki tudna haragudni a bociszemű Benzemára egy ilyen meccs után? Az első gólját követően kiköszönt a közönségnek, megköszönve, hogy nem fújolták ki minden labdaérintésnél. Pedig megtehették volna, hiszen a zűrös ügyei miatt nem biztos, hogy a meccsre kilátogató szülők éppen őt akarják példaképül állítani a meccsre kilátogató gyerekeik elé. De a sporttudás és az emberi kvalitás, mint annyi más esetben (hadd emeljem ki Gazzát és Balotellit), nála sincs párhuzamban egymással. De lehet, hogy neki van igaza: amíg szórja a gólokat és a válogatottban is szerephez jut Deschampnál, addig mindegy, hogy kísérti-e a múltja, a gyerekkori haverok csábítása.

Vele kapcsolatban Benítez kiemelte, hogy a két gólja sokkal több mint egyszerűen csak két gól a Getafe hálójában – személyesen Benzemának és a csapatnak is. De Benítezre még visszatérünk.

lucasvazquez--620x349.JPG

Ne menjünk el Lucas Vazquez nélkül, aki immár jócskán kitört a "nagy ígéret", "nagy tehetség" stb. skatulyából – nem is csak azért, mert már 24 éves, hanem mert úgy játszik, ahogyan kell. Nem tudom máshogyan írni: teljesen mindegy, hogy hol veti be őt Benítez, Lucas Vazquez játékában egyszerűen nem lehet hibát találni. Persze, mindenki hibázhat, de értjük. A Getafe ellen jobb hátvéd volt (WTF?), de általában jobb oldali középpályásként szerepel, mert egyik helyen sem jön zavarba – sőt még csatár is volt. 90% körüli pontossággal passzol, minden meccsen van legalább egy kulcspassza (amiből a megjátszott társ gólhelyzetben kerül), de három gólpasszt is jegyez az idén. Hogy mi a probléma vele? Az, hogy nem játszik eleget.

A Realban, vegyük észre, sosem a saját nevelésekre támaszkodtak (kivéve Butraguenóékat, de az kivételes időszak volt), még akkor sem, ha természetesen voltak fantasztikus játékosaink: Casillas, Raúl, Guti. Viszont Lucas Vazquez már nem az első játékos egy igen sikeresnek tűnő korosztályból – vagyis nem kifutott neki, hanem olyan helyről jön, ahol vannak még hasonlók. A Real csapata ki tudna állni úgy, hogy nem kellene szégyenkeznie egy "saját nevelésű játékosok száma a kezdőben" jellegű versenyben: a kapuban állhatna Casilla, a védelemben Arbeloa, Nacho és Dani Carvajal, középen Lucas Vazquez, elöl pedig Jesé és Cserisev. Ennek a felsorolásnak pont az a gyenge pontja, hogy ez bizony nem egy atomdurva kezdő. De lehet még jobb is, sőt remélem, hogy jobb lesz. Arbeloa kivételével ezek a srácok kb. egy korosztály, és nagyon jó lenne azt látni, hogy beváltják a hozzájuk fűzött reményeket: megállják a helyüket a legjobbak között. Lucas Vazquez egyértelműen a legjobb terméke a La Fábricának. Bár a többiek is felnőnének mellé (bár Carvajalra sem lehet sok panaszunk).

Végül még pár megjegyzés:

James megint kiváló volt. Nem emlékszem, hogy lett volna rossz meccse. Isten tartsa meg a jó szokását.

A csapat megint elaludt 45 perc után. Aligha véletlen, hogy a bekapott gólt követően a szurkolók rögtön fütyülni kezdtek. Persze tartalékolni is kell, de miért nem szerzünk önbizalomnövelő, gólzáporos győzelmet a Getafe ellen, ha egyszer lehetne?

Nagyon remélem, hogy Nacho összekapja magát, mert amit mostanában művel, az nem kielégítő. Őt is sokat dicsértük, Vazquezhez hasonlóan, de valami történt vele, és már nem hozza azt a tuti biztos szintet, mint régen. Lehet, hogy hiányzik mellőle Sergios Ramos? SR4 nélkül nem tűnik jónak a védekezésünk. Pepe nem olyan személyiség, a fiataloktól pedig még nem lehet elvárni, hogy maguktól is úgy játsszanak, mint amikor ott van mellettük a jó Szerdzsó. Pedig ő lassan kiöregszik, és akkor át kell venni a helyét. Varane alkalmatlan a szerepére, Nachónak kellene jönnie középső hátvédnek, aki aztán irányítja a többieket. Ez hatalmas teher, de talán rutinnal lassan megoldható. Sőt: muszáj lesz megoldani.

Végül Benítez: jó csapatot küldött fel a pályára, be is jött minden. Tanulhatna ebből: gyenge csapatok ellen működik a három támadó középpályással felálló középső sor, viszont komolyabb ellenféllel szemben egyszerűen luxus védekező ember nélkül hagyni a középpályát. Kroos, Modric és James (+ Isco) ha akarnak sem tudnak úgy védekezni, mint Kovacsics, Casemiro vagy éppen Lucas Vazquez. Komolyabb mérkőzéseken muszáj megerősíteni a középpályánkat, hogy a védelemre ne lendületből vezessék rá a labdát, vagy ne tudjon az ellenfél középső alakzata senkitől sem zavartatva labdákat küldözgetni előre, a védők között kibújó csatárok lábára. A Getafe ellen elmegy a gálakezdő, de lassan be kell emelni oda valaki mást is. Mondjuk 4-3-3-ban ez nem könnyű. Sokkal jobban feküdne a csapatnak komolyabb ellenfelekkel szemben a 4-4-2 vagy valami hasonló, masszívabb felállás. A Barcelona ellen a lelki okok miatt ez volt a totális csőd eredője: felállunk Neymar és Suárez ellen négy védővel és HAT támadó szellemű emberrel? Casemiro, Kovacsics és Vazquez a padon?

De persze az is lehet, hogy Benítez ugyanazt csinálta, mint Mou. Az első őszi clasicójára felküldte a gálacsapatot, mert ez volt az elvárás a nézők részéről. Vagy ki tudja, miért. Akkor 5-0 lett, most 4. Aztán Mou rendbe tette a csapatot, és amíg ő itt volt, nem volt Barca-korszak. Remélem, Benítezzel is hasonló pályát futunk be. Mondjuk egy kupagyőzelem a Barca ellen (BL is lehet az a kupa) az idei év végére nem lenne rossz.