Barca-Real 1-2. És Suárez nem volt lesen.

Ellenséges terület nyertünk. Ray Hudson ismét fantasztikus, hagyjuk is a magyar kommentátorokat.

Imádom Ray Hudsont. A beIN Sports riportere a legnagyobb arc, és aki jól tud angolul, annak csak ajánlani tudom, hogy az ő kommentálásában nézze (hallgassa!) a meccseket. Szepesy György lehetett ilyen kommentátor az 50-es években: minden szavából érződik a játék iránti szenvedélyes imádat, a játékosok nagysága iránti csodálat. Hudson a jó focit szereti, a jó játékosokat imádja, és érzéseinek világosan hangot is ad :)

A kommentátor megérdemelte a szép szavakat, ellentétben a bíróval. Térjünk is rá a meccsre.

A bírónak ki kellett volna állítania Ramost már jóval korábban, egészen pontosan akkor, amikor SR4 térden rúgta Messit a 16-oson KÍVÜL. Vagyis nem járt volna 11-es. Ramos beleért a labdába, valószínűleg ezért nem fújt a bíró. De ha akarjuk, legyen 11-es: Messi vagy Neymar vagy előzékenyen kihagyta volna, vagy a tiszta feketében parádézó Navas fogta volna meg -- hallgassuk meg Hudsont 7:50-től.

Ugyanakkor Suárez nem volt lesen, amikor a védőink a meccs elején elnézték a mögöttük ólálkodó csatárok pozícióját. De az is lehet, hogy Pepe és SR4 annyira sötétek, hogy nem tudják: kirúgásból nincs les. Mivel SR az első sárgáját reklamálásért kapta, nyugodtan ki is jelenthetjük: SR4, a 30 éves világbajnok, BL-győztes stb. stb. játékos nem tudja, hogy kirúgásból nincs les. Csodás.

A taktikára áttérve: Zidane megfogadta a tanácsomat, és világosan célfutballra állította be a csapatot. Benítez talán a mezeladási statisztikákra figyelt, de Zidane biztosan nem. Amit mindenki vágyott hónapok óta: végre beállt egy vkp a középpályára (a csodálatosan játszó Casemiro személyében) és mindenki megtanult védekezni. CR Jordi Albával küzd a saját 16-osunkon belül? Ráadásul a csapat csak papíron állt fel 4-3-3 szerint, mivel a BBC tagjai folyamatosan hátramentek, megerősíteni a négy védővel és Casemiróval megacélozott hátsó alakzatot.

Aminek az lett az eredménye, hogy

1. Az Atlético Madridnak megírtuk a receptet a Barcelona kinyírásához.

2. Zidane-ról kiderült, hogy jó edző, aki visszatért a Mou-féle alapokhoz: felküldi a célnak legjobban megfelelő csapatot mindenféle külső behatástól függetlenül.

3. Kiderült, hogy bárkit meg tudunk verni, tehát a BL-cím egyáltalán nem álom.

Utóbbi tétel talán némi magyarázatra szorul, hiszen a hungarokatalányok szerint a Barca fáradt volt meg jetlag meg jetleg meg az ATMA ellen készültek stb.

A valóság az, hogy a Barcelona Johan Cruyff emlékéért játszott a legerősebb összeállításában. Ezen nincs mit megmagyarázni. Ráadásul a vezetést is megszerezték, és onnét ültek le a meccs végére. Ha az ATMA ellen akartak volna pihenni, akkor Lucho nem a legerősebb csapatot küldte volna a pályára, vagy levette volna az MSN egy-két tagját. Ehelyett levette Rakiticset, akit a fogalmatlan Arda Turan váltott a pályán. Ha igaz, hogy az MSN fáradt volt, akkor Lucho abban bízik, hogy az MSN tagjai kipihenik a válogatott meccset meg a tegnapi clásicót, és kedd este szétcsapják az ATMA-t. Ez nyilván muhaha kategória, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük: az MSN tegnap nem a jetlag miatt volt hulladék, hanem mert ennyit tudtak nyújtani a kiválóan védekező Real Madrid ellen. Ez jó jel az ATMA-nak, de még fontosabb, hogy jó jel nekünk is. Hogy miért?

A bajnokság valószínűleg elúszott, bár soha nem mondjuk, hogy soha. Viszont évek óta meggyőződésem, hogy a Barca azért tud mindent megnyerni, mert nincs komoly ellenfele. Hát most lesz. A Real megmutatta, hogy másodszor is belelépett Mou folyójába, és az őszi 0-4-es pusztulat után az edzőnk tanult a korábbi edző hibájából. Ahogyan Mou is tanult a 0-5-ből, és a Király Kupát már mi nyertük. Ronaldo góljával, természetesen. Mert neki csak a kis csapatok ellen megy.

Szóval a Real igenis komolyan bejelentkezett a jövő évi trófeákért. Igen, CR idősebb lesz, Pepe és SR sem lesz fiatalabb, de Zizou, századszor is leírom, célcsapattal áll ki minden meccsen. És ez valószínűleg olyan hatással lesz a teljesítményünkre, mint Dárdai vagy Storck hasonló felfogásának a válogatottéra: a keretből kihozzuk a legtöbbet megfelelő cserékkel, rotálással és taktikával. Zizou a tavaszi bukdácsolás után megmutatta, hogy érti, mit tud a keret, tudja, hogy melyik játékos mennyit ér, ki ellen kell bevetni. Ha a Wolfsburgon túljutunk, jöhet egy sokkal keményebb falat a BL-ben, amely csapat ellen lehet, hogy kiesünk, de ugyanolyan esély van arra is, hogy nyerünk. Azért ezt a lehetőséges bárki aláírta volna tavaly decemberben.

Sajnos egy teljes félév előnyt adtunk a riválisainknak a bajnokságban, és megköszönhetjük, hogy a BL-ben a Castilla is továbbment volna, így Benítez kirúgása után Zidane már egy valóban jó csapattal fordulhat rá a szezon hajrájára. Minél előbb rúgtuk volna ki Benítezt, annál jobban jártunk volna, és a januári menesztés alighanem a 24. óra előtti utolsó pillanat volt.

Persze a csapat valódi erejét még talán nem is a most következő egy hónap fogja megmutatni, hanem a jövő év. Mou alatt vártam utoljára ennyire, hogy elkezdődjön a következő idény. Ideje lenne a Barcelonát végre letaszítani a trónról Spanyolországban néhány évre. A BL-ről meg majd gondoskodik az egyre jobb PSG, Bayern Ancelottival és mi.