Zidane a Real Dárdai Palija?

Zidane fejeléséről mindenki tud, de ezt talán már sokan elfelejtették.

 

Akartam írni egy cikket azzal a címmel, hogy Jöhetne Már?, utalva José Mourinhóra, ahol megvizsgáltam volna, hogy Benítez kirúgása után érdemes lenne-e visszahozni Zsozé mestert. A válasz az volt, hogy nem, de most már mindegy is. Ancelotti leszerződött a Bayernhez, amellyel a német klub valószínűleg megváltotta magának a jegyet a jövő évi BL-döntőbe, szóval ő is kiesett. Maradt tehát a Real Dárdai Palija, Zidane.

 zizouvaldano.jpg

 

Bár Zidane-t sokan féltik a kihívástól, nem szabad felednünk, hogy edzői kinevezése egy jól felépített karrier egyik fontos állomása. Először Valdano helyén tűnt fel, akit Mou kitúrt a Madridból – illeve Valdano mindenbe bele akart pofázni, Mou pedig nem az a fajta, aki ezt elviseli. Pérez így kirúgta Valdanót, és jött helyette Zidane, aki a csapat és Mou, illetve az elnök közti kapcsolatot jelentette. Ez nem volt leányálom, mivel Mou Zidane-tól is azt várta, hogy mindenben álljon mellé: szidja a bírókat, nyomja ki Tito Vilanova másik szemét stb. Zidane viszont, bár finoman szólva nem egy békés jellem, ezt mégsem akarta vállalni.

 

zizoumou.jpg 

2012/13-as szezon parkolópályája alatt Zidane Jesé és Morata csiszolgatásával foglalkozott, és kivárta, hogy Mourinho eltűnjön a színről. Akkoriban komolyan nem vetődött fel, hogy Mou után ő jöjjön, viszont érkezett Ancelotti, akiről Zizou így nyilatkozott: "Az egyetlen edző, aki mellett hajlandó vagyok másodedző lenni." Ez a mondat elég világosan jelzi, hogy Zidane már 2013-ban szívesen lett volna edző valahol, csak nem kapta meg a feladatot. Nem akart másodedző lenni, csak edző, kivéve Ancelottit. Megkapta. Kívánni sem lehetne többet, mint amit ezek után még megkapott: kezdő másodedzőként mindjárt egy BL-trófea. Nem rossz.

 

zizancel.jpg

 

Hogy pontosan miért is ment Zidane másodedzőnek a Castillához egy ilyen sikeres év után? Hiszen sokkal jobb lett volna szakmai szempontból is, ha Ancelotti és az első csapat mellett marad, annál is inkább, mert a Castillánál nagyon megégette magát. Az első meccseiket elbukták, nem találta meg a csapatot. Később majdnem minden meccsüket megnyerték, de akkor meg kitiltották őt az edzői árokból, mivel nem volt meg a liszensze. Utána a nyakára hozták Odegaardot, akit csak nehezen tudott beilleszteni a csapatba, és közben a télen első Castilla végül hatodik lett, közelében sem járván a feljutásnak. Azt nem tudom, miért tették meg Zidane-t edzőnek a Castillához, de az biztos, hogy ott egy év alatt kijárta az élet iskoláját. Pérez viszont máshogyan gondolta: mivel Zidane ificsapata csak hatodik lett, nem lehetett ő a nagy Real edzője.

 

zizbenit.jpg

 

Ancelotti után jött Benítez, aki bizonyosan nem rossz edző, de hogy a Realnál nem működött semmi, az biztos. Pedig Zidane a mostani, őt féltő kommentek ellenére már készen állt a csapat átvételére Ancelotti kirúgása után. Csak máshogy alakult a sorsa. Azonban 2016 elején látni kellett, hogy Benítezzel nem megy a csapatnak. 10-2 a Rayo ellen? Persze, miután 9 emberrel maradtak. De 11-en még ők vezettek ellenünk. Meg amúgy is: ha a játékosok szarnak az edző fejére, akkor lehet ott akárki, semmit sem fognak nyerni.

Zidane ma megtartotta első edzését. Jókedvűnek tűnt. Mondjuk Benítez is az volt, amikor megérkezett. Hogy lesz-e Zidane-ból a Real Madrid Dárdai Palija, még elválik. Mindenesetre saját érdekünkben azt kívánom: legyen.

 

dardai_kiabal.jpg

zidane_castilla.jpg