BL 2015/16, Real Madrid–AS Roma

Jó meccsen megérdemelt győzelem?

 

Ez egy nagyon jó mérkőzés volt. A Roma tovább akart jutni, amivel meg is lepte a csapatot, de nem annyira, hogy ne tudtuk volna megnyerni a meccset.

Egy jó Bale-re mindig szükség van, és most már én is úgy vártam Bale visszatérését, mint a zsidók a Messiást, mert a csapat mostanában jól tolta, és egy jó, magabiztos Bale sokat tehetne hozzá a játékhoz. Nos, Bale elöl nem sokat csinált, de amikor a 16-osunkon belül védekezett, akkor bepárásodott a szemüvegem. Valami nagyon megváltozott ennél a csapatnál.

Szerencsére azért Lucas Vázquez semmit sem változott. A Castillából feljövő játékosok között ő az egyértelmű sikertörténet. Nagyon szeretném, ha Jesé és Borja Mayoral is felnőne Vázquez és Carvajal mellé, de ennek egyelőre még nem látszanak jelei. L.V. viszont egyszerűen fantasztikus. Már sokszor megénekeltem itt őt, de minden meccsen csinál valamit, ami miatt újra és újra fel kell hívni rá a figyelmet. De féltem is: Varane is így kezdte: Ramosszal három éve olyan meccseket hoztak, hogy az ínyencek is csak csettinthettek, azóta viszont Varane nem tudja állandósítani a jó formát. Jesé tavalyi teljesítményét nem kell magyarázni: Raúl után ő lett az első spanyol nemzetiségű támadó a ligában, aki egymás után három meccsen gólt tudott rúgni. De a sérülése után Jesé nem olyan, mint volt. Nagyon teljesíteni akar, és nagyon görcsös. Talán pont ez különböztető meg Carvajaltól és Vázqueztől: rajtuk látszik, hogy nem akarnak bizonyítani, mert jó játékosok. Felmennek a pályára és teszik a dolgukat. Vázquez annyira magától értetődően játszik, hogy komolyan el kell gondolkodnunk rajta: van-e értelme beszélni "beilleszkedési nehézségekről", vagy elmondható: ha valaki jó, akkor az első perctől jó, ha nem jó, akkor viszont nem "beilleszkedési nehézségei" vannak.

A meccsen egyébként a Roma valóban rúghatott volna egy csomó gólt, bár igaz, hogy a gólhelyzeteik 80%-a úgy alakult ki, hogy Salah elfutott vagy olyan szerencsétlenül pattogott a labda, hogy éppen eléjük került. Mi viszont nem csak helyzetekig jutottunk: Bale lecserélése után Vázquezzel mintha teljesen megváltozott volna a csapat. Természetesen ő adta a gólpasszt CR-nek, nem pedig korábban Bale, nem is beszélve Kroosról, akin látható volt, hogy összeszedte magát, de ez még mindig édeskevés. Mert a múltkori összefoglalóhoz hasonlóan ismét le kell írnom: nehogy azt higgyük, hogy a csapat "véletlenül" éppen Bale lecserélése után rúgta a gólokat. Vázquez egymaga ennyit számít jelenleg.

Mit tudunk? – kérdezi Vágó István helyett Gálvölgyi János a Van benne(m) valami paródiájában. Nos,

1. Bale jól tért vissza, de nem tudja hozni Vázquez szintjét. Bale jelenleg lehetne Vázquez cseréje.

2. Vázquez zseniális.

101266.jpg

 

3. Kell egy védekező középpályás is a csapatba. Nem lehet felmenni három támadóval és három tkp játékossal egy Roma ellen. Szerencsére Zidane is belátta ezt, így Casemiro helyett Kovacsics jött be, hogy mindig legyen egy verőember középen, ráadásul Bale után Vázquez jött, aki a pálya jobb szélének minden négyzetcentiméterét bejárta, vagyis előre és hátra is jó volt.

4. Célszerűen álltunk fel. Csak így tovább. A Las Palmas ellen mehet a hat támadó, de utána a nagyobb meccsekre kell a több védekező ember a pályára. Imádkozzunk, hogy Zidane hamarabb tanuljon a hibáiból, mint Benítez vagy Ancelotti, és már a mostani, tavaszi hadjáraton mindig azokat a játékosokat küldje fel a pályára, akik az aktuális ellenféllel szemben legesélyesebbek a győzelemre. Ne feledjük: amikor Mou nem ezt csinálta, ötöt kaptunk a Barcától, de ő volt az utolsó edzőnk, aki nagyon gyorsan átértékelte a dolgokat. Benítez is feltolta a gálakezdőt a pályára, és megint iszonyatos égés lett a vége, de ő nem is tanult semmit. Ancelotti és Benítez képtelen volt rendesen meccselni Simeone ellen, pedig volt jó pár összecsapásunk.

Most Zizou a mi reményünk. Talán nem reménytelenül.