2015/16, 13. SD Eibar-Real Madrid

 

Valami van, de nem az igazi, idézhetnők Arkagyij Rajkint a tegnapi meccs kapcsán.

Benítez megkavarta a kezdőt Benzema kihagyásával, aki lehet, hogy lépni fog a csapattól, mert ha az ügyei rányomják a bélyegüket a játékára, akkor nincs rá szükség többé. A börtön fenyegetésében élni sem jó dolog, de ráadásul ott az a tény is, hogy Valbuena ellene vallott – vagyis ha nem is ítélik el, erkölcsileg Benzema nem először nullázza le magát (a köpés szerintem vétlen volt). Benítez is érzi, hogy baj van a francia körül, biztosan nem véletlenül tette a padra.

A csapat amúgy 4-4-2-ben állt fel, vagyis csak két támadónk volt, és a középpályán is helyet kapott Kovacsics személyében egy védekező középpályás. Isco kipirosozta magát, ezzel együtt simán felállhattunk volna támadóbban a középpályán, hiszen a támadó 4-3-3-ra megvannak a csapat emberei: elöl Jesé, középen a három támadóbb emberünk, de oda be tud szállni Lucas Vázquez is. Úgyhogy Benítez nem véletlenül küldte fel a csapatot védekezőbb szellemben a pályára.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Real hőtérképe, amelyet megpillantva először meg kellett bizonyosodnom róla, hogy jó képet nézek:

2015_11_29_eibar-real-hoterkep.PNG

 

A Real a saját térfelét pirosozta be elég durván, ami azért durva, mert ilyen hőtérkép idén még nem volt. Puffogás helyett pedig érdemes lenne megérteni, hogy mi történik, mert annyit kinézek Benítezből, hogy ha a csapattal nincs is egy hullámhosszon, azért tudja, hogy mit akar.

Szerintem Benítez egyszerűen felmérte a csapat jelenlegi állapotát, és az egyáltalán nem gyík Eibar ellen úgy döntött, hogy inkább visszaállunk, csak két csatár lesz, a középpályára jön egy verőember. Teljesen egyértelmű, hogy a csapat sem előre, sem hátra nem úgy működik, ahogyan kellene: CR keresi önmagát, Benzema haszálhatatlan, Bale borzalmas. De a hátvédsorunk is iszonyatos dolgokat művel egész évben, főleg, ha nincs előttük megfelelő középpálya. Márpedig ebből ép ésszel csak egy következtetést lehet levonni: meg kell erősíteni a védelmet. Lehet hogy nem véletlenül merült fel egy bal hátvéd igazolásának lehetősége?

Benítez elképzelése működött: nyertünk két csatárral is, és mindkettő gólt szerzett. Viszont azt nem mondanám, hogy a védekezés csodás volt. Ráadásul az előre játékban is voltak problémák: a labdák megint alig akartak eljutni CR-hez vagy Bale-hez. Rengeteg volt a borzasztó passz, amikor egy jó átadással megindulhattunk volna. Kovacsics egy csomó kontrát akadályozott meg a rossza passzaival, de a többiek sem jeleskedtek. Nyilvánvaló, hogy valami nem stimmel a csapatnál, mert tavaly óta senki sem felejtett el focizni.

Hogy mi lehet a kiút? Tavaly Enrique megmutatta, hogy a szarból összekapart, válságos helyzetben levő csapatból is tud csodát építeni. Beníteznek pontosan ugyanez a dolga. A játékoskeret kiváló (mindig lehetne jobb, de azért nem rossz ez), csak a hangulattal van baj. Hogy Enrique ezt hogyan oldotta meg, rejtély. De valahogyan megoldotta, mert a szétesett csapata néhány hónap múlva mindent megnyert, ahol elindult. Utána nyáron bealudtak, de már megint az élen vannak, és van egy olyan érzésem, hogy idén is bajnokok lesznek. Nem csak azért, mert jobban igazolnak, mint mi (Suárez és Neymar korszakosat alkot a csapatban, míg Bale...), hanem mert valahogyan máshogyan is működik az a csapat. A minta adott, le kell másolni. Nem szégyen tanulni a jobbtól.