BL 2015-16, nyolcaddöntő: AS Roma-Real Madrid

Valami van, de nem az igazi

 

 Arkagyij Rajkin jutott eszembe a tegnapi meccsen. Sok mindent megtudtunk a mérkőzés alatt arról,

1. hogy a sajtó hogyan generálja tökéletesen feleslegesen a feszültséget, 

2. hogy Zidane rotál-e vagy sem,

3. hogy mely játékosok érinthetetlenek és melyek nem.

Csak sajnos éppen a lényegről nem tudtunk meg semmit: hogy akkor most hogyan is áll a csapat?

Ha Benítez meccse a Roma ellen (0-0 lett egy nézhetetlen meccsen) értékelhetetlen volt, akkor Zidane első nehezebb meccsére legjobb esetben is azt mondhatjuk, hogy nehezen értékelhető. Az olasz bajnokságban a dobogóért versengő AS Roma nem állította túl nagy feladat elé a csapatot – és ez meg is látszott a mieink teljesítményén. Éppen annyira pörögtek, amennyire feltétlenül szükséges, és nem lennék meglepődve, ha a Málaga elleni hétvégi bajnokin sokkal jobban kéne tekerni a pályán levő játékosoknak.

Akik biztosan nem pont ugyanezek lesznek, annak ellenére sem, hogy a sajtó az elmúlt időben már arról cikkezett, kiféle áll a szekere rúdja Jamesnek, Lucas Vázqueznek és Jesének is. Zidane a sajtó szerint erről a három játékosról letett, végük van. És ezzel nagyjából a rotációnak is lőttek.

james.jpg

Nem kéne elengedni

 

Ugyebár Nagy Sándornak egyszer azt mondta Parmenión nevű hadvezére: ha Nagy Sándor lennék, ezt és ezt csinálnám. Mire Nagy Sándor: ha Parmenión lennék, én is azt csinálnám. Szerencsére Zidane-nak jóval több esze van annál, hogy úgy tenne, ahogyan a sajtó híreszteli. James egyértelműen összekapta magát (egyéni edzésprogramot kapott), Lucas Vázquez is kapott játékperceket a bajnokikon, Jesé pedig tegnap néhány perc alatt rúgott egy gólt, miután a mester beállította. Vagyis Zidane rotál és senkit sem pihentet bosszúból, senkit nem ír le. Hogy ennek mi az oka, azt lehet találgatni, de talán vállalható vélemény, hogy Zidane világklasszis focista volt, és így sokkal jobban átérzi a játékosok nyűgjeit, mint Benítez -- vagy akár Mourinho? Ezt a képet nézzük már meg:

z-cr-sr.jpg

 

Ezer szónál többet mond. Ráadásul Zidane ma alighanem megkapja az "I am the BOSS" feliratú pólót, mivel tegnap lecserélte CR-t. Akin semmi feszültség sem látszott a csere alkalmával.

De térjünk ki az egyértelmű negatívumokra is.

A csapat az első félidőben gyengén muzsikált. Tényleg csak annyit adtak ki magukból, amennyi nagyon kellett. Akinek pedig kétsége lett volna afelől, hogy még mindig CR a kulcsjátékosunk, az tegnap két csattanós választ kapott. Egy gólt meg Zidane nyilatkozatát, hogy minden CR köré épül.

A védelem továbbra is igen gyenge. Tudnak zseniális dolgokat csinálni, mert Carvajal és Marcelo felmennek támogatni a csapat elejét, Varane pedig fantasztikus sprintekre képes, de valahogyan mégsem vagyunk az igaziak. Lehet, hogy még mindig a középpályán dől el minden, és ott vagyunk vékonyak?

Mert a 4-4-2 elméletben, a játékoskeret lehetőségei alapján nagyon jónak tűnik. Igaz, ehhez Bale-nek ki kellett dőlnie, de hála istennek megint elhalasztották a visszatérését néhány héttel, úgyhogy játszhatunk 4-4-2-t. A négy középpályástól azt vártam volna, hogy szilárdabb lesz a kp., és a védelem több támogatást kap, de Zidane úgy gondolja, hogy a négy támadó szellemű játékos jó megoldás, és nincs szükség a csapat közepén verőemberre: Casemiróra vagy Kovacsicsra. Talán majd az ATMA ellen. Vagy inkább a Barca ellen? Látnunk kell, hogy Mou és Benítez is a Barcelona ellen jött rá: valami nem stimmel a csapattal. Hiába vagyunk jók, az egyetlen igazán komoly ellenféllel szemben nem tudunk tenni semmit. Remélem, Zidane nem az elődei által kitaposott ösvényen jár, és Mou 5-0-s, illetve Benítez 4-0-s veresége után nem kezd el katasztrofális végeredménnyel kísérletezgetni a katalánok ellen, hanem átugorja a próbálkozás időszakát, és rögtön úgy küldi fel a csapatot, ahogyan kell.