BL, 2015/16, Malmö-Real Madrid

 

Annyiszor leírtam, hogy a csapat értékelhetetlen meccset játszott, hogy már kezd kínos lenni. Pedig ez van: a Malmö elleni mészárlás, lol kínlódás még sörmeccsnek is nagyon gyenge, esetleg edzőmeccsnek elmegy. Benítez rotált, ahogyan kellett, tulajdonképpen mindenki hozta azt a rettentő alacsony szintet, ami egy ilyen meccs megnyeréséhez elég. A második félidőben volt a pár másodperc, amikor mindkét csapat minden játékosa egy helyben állt a pályán. Nem a középkezdés előtt. Na, az brutál volt. A Malmö örülhet, hogy a Real már a hétvégi rangadóra figyelt.

Az ATMA a Benfica ellen nagyon gyenge formát mutatott, úgyhogy beigazolódni látszik, amit év elején írtam: nekünk kizárólag a Barcelonára kell figyelnünk ebben az évben. Az ATMA egy feltüzelt és pattanásig feszített csapat volt, amolyan Mou-s módon bánt velük az őrült Simeone, csak míg Mou le szokott lépni, amikor érzi, hogy a csúcsra járatott játékosaiban nincs több, addig Simeone most azt eszi, amit megfőzött magának. Jelenleg ötödikek, de a nyakukon liheg másik négy csapat, úgyhogy remélhetőleg nem fognak direkt módon beleszólni a bajnokság végeredményébe, és csak a Barcelonával kell foglalkoznunk.

Lehet, hogy utoljára? A Bárka jövőre esetlegesen katalán vizeken fog evezni, de csak miután az összes nagy játékosukat eladták, mivel aligha fogják tíz- és százmilliókkal tömni őket a szponzorok, ha az Espanyollal küzdenek a katalán bajnoki címért (mekkora LOL lenne, ha az Espanyolt beengednék a spanyol bajnokságba, a Barcelonát meg nem, hiszen ők "több mint egy klub"). Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy egy ilyen helyzetben vajon hány katalán focista választaná az évi 1 000 000 eurós fizetést a főkatalánoknál valamelyik más klub havi 1 milliós fizetése helyett.

Ha már nagy pénz, nagy foci: meg kell emlékeznünk CR karrierjének 500. és 501. góljáról, amelyek közül 324-et a Real Madrid színeiben szerzett. Egészen döbbenetes teljesítmény, főleg, ha tudjuk, hogy ehhez a hihetetlen számhoz elég volt neki hat idény meg az idei augusztus és szeptember. A Realban 308 meccsen rúgott 323 gólt – összehasonlításul: a Manchesterben majdnem ugyanennyi meccsen csupán 118 gólig jutott, Raúl pedig ugye 741 meccsen lőtt 323-at. Ég és föld.

CR-t azzal is összefüggésbe tudjuk helyezni, ha összehasonlítjuk a jelen kor másik legnagyobb focistájával, a méltán dicsért Messivel. Messi 493 meccsen rúgott 418 gólt (a Barçában, a válogatott most nem számít), és neki ehhez a szintén félelmetes számhoz tizenegy évre és az idei két hónapra volt szüksége.

Vagyis:

CR - hat év, 308 meccs/323 gól

Messi - tizenegy év, 493 meccs/418 gól

Messi karrierje nehezen indult, azóta is csupán három évben tudott legalább egy meccs/egy gólos átlagot hozni, CR viszont az első éve kivételével minden évben hozza az egy meccs/gólos átlagot (első évben 35 meccsen 33 gólt rúgott). Fantasztikus teljesítmény, amelyhez hasonlót a legnagyobbak közül is csupán Pelé és Eusebio tudott felmutatni, és valóban örülhetünk, hogy akkor élünk, amikor egy ilyen szintű játékos szórakoztat bennünket minden héten akár többször is -- akár a góljaival, akár indirekt módon:

228321.jpg